Interiér

Nejnovější trendy v interiérovém designu

Umění kombinovat výrazné barvy, využít atmosférická svítidla, zakomponovat multifunkční nábytek i přírodní materiály, to znamená vytvořit obývací pokoj, který bude odrážet osobnost a styl svých obyvatel.

Obývák je více než jen místnost, je to prostor, kde se tvoří vzpomínky, setkává se rodina i přátelé, místo, kde lze najít útočiště po náročném dni. Trendy v interiérovém designu se ale neustále mění a je náročné i finančně neúnosné držet krok s novinkami a průběžně proměňovat domov tak, aby byl nejen funkční, ale také stylový. V zásadě jde tedy o to vytvořit nadčasový rámec, jenž vydrží navzdory trendům po dlouhá léta, a jen drobnými proměnami a prostřednictvím doplňků, osvětlení či barev vytvářet vždy novou aktuální atmosféru.

Návrat barev do interiéru

Po letech dominance neutrálních barev se vracejí výrazné odstíny, které dodávají prostoru energii a osobitost. Smaragdová zelená, teplé odstíny dřeva nebo sytě modrá jsou nyní velmi populární. Je však důležité, tyto barvy správně a citlivě kombinovat, aby obývací pokoj působil harmonicky a moderně. Vždy je třeba zvolit jednu dominantní barvu, použitou na větších plochách, jako jsou stěny nebo velké kusy nábytku, a k ní potom přidat ideálně dva doplňkové odstíny, které ji podtrhnou a vytvoří zajímavý kontrast.

Například smaragdová zelená se skvěle kombinuje s teplými odstíny dřeva a zlatými doplňky. Odvážnější však mohou vytvořit i mnohem provokativnější kontrastní barevnou paletu, která bude odrážet jejich osobitý styl. Je však třeba počítat s tím, že výrazné kombinace se celkem brzy okoukají a záhy nadejde čas na další proměnu.

Útulná atmosféra se svítidly

Moderní trendy upřednostňují více zdrojů světla, které dodají prostoru útulnost a variabilitu. Také různé typy svítidel je však třeba citlivě kombinovat, aby obývací pokoj ve výsledku působil pohodově a nikoliv chaoticky. Základem je vždy hlavní zdroj světla, zpravidla zavěšený u stropu ve středu místnosti, který by měl být dostatečně silný na to, aby osvětlil celý prostor.

K němu designéři doporučují přidat stojací lampu poblíž pohovky nebo čtenářského křesla a doplnit ještě nástěnné zdroje nebo LED pásky, díky nimž lze měnit intenzitu osvětlení podle potřeby. Důležité je také volit správnou teplotu světla – zatímco teplé odstíny jsou ideální pro relaxaci, studené světlo je vhodnější pro čtení nebo práci.

Oblé křivky

Nábytek s organickými tvary přináší do obývacího pokoje měkkost a pohodlí. Tento trend, inspirovaný přírodou, je ideální pro vznik relaxačního prostředí. K dosažení efektu je třeba vybrat si několik klíčových kusů nábytku, jako je pohovka nebo křesla, které mají už ze své podstaty měkké, oblé tvary, a na ně upřít veškerou pozornost.

Dušek Decor

Měkkost lze zdůraznit i použitými čalounickými materiály, například nadýchaným boucle, které je v poslední době velmi oblíbené. K těmto prvkům pak už stačí jen přidat doplňky v podobě dekorativních polštářků, přehozů nebo koberců, které podtrhnou jejich organický vzhled. Textilie je vhodné kombinovat s přírodním masivním dřevem, jenž už ze své podstaty působí měkce a teple. 

Multifunkční nábytek

V moderních minimalizovaných bytech, kde je důležité využít každý centimetr prostoru, boduje hlavně multifunkční nábytek, jako jsou rozkládací pohovky nebo stoly s úložným prostorem. Jde o skvělé řešení, jak na relativně malém prostoru ubytovat i početnější rodinu s dětmi tak, aby každý měl k dispozici dostatečný komfort. Na začátku celého procesu zařizování je třeba udělat si podrobnou analýzu potřeb všech členů a chodu domácnosti a vzít v potaz i parametry prostoru, který je k dispozici.

Nejlépe se všem nárokům přizpůsobí modely schopné plnit více funkcí: Například pohovka, jež se dá snadno přeměnit na lůžko pro hosty, nebo konferenční stolek s úložným prostorem na časopisy, jehož vrchní desku lze zvednout do úrovně stolu jídelního. Důležité je vsadit rovněž na kvalitní a odolné materiály, které vydrží každodenní používání a náročnější manipulaci.

Trendy udržitelnost

Toto téma se skloňuje napříč všemi obory lidské činnosti. A proto jsou také v interiérovém designu k dispozici ekologické a přírodní materiály, jako je dřevo, juta nebo keramika, znovu populární. Jde jen o to, jak je zakomponovat do současného obytného prostoru, a podpořit tak udržitelnost. Například zatímco dřevo je ideální volbou pro nábytek, bavlna či vlna jsou optimální pro bytové textilie v podobě závěsů, přehozů, dek či ubrusů. Juta se zase dobře uplatní ve formě kusového koberce, ratan pak vynikne v kontextu se sedacími prvky.

Nakonec i v obýváku může být na podlaze kromě dřeva položená i keramická dlažba namísto vinylových lamel. Vůči přírodě je zodpovědné volit produkci lokálních výrobců, aby se minimalizoval negativní dopad dopravy na dlouhé vzdálenosti. Tím nejen získá regionální ekonomika, ale také se na minimum sníží ekologická stopa.

Personalizace a eklektický styl

Moderní obývací pokoje často odrážejí osobní vkus a různorodé zájmy svých uživatelů. Odvážný eklektický styl, spojující vše zdánlivě neslučitelné, tak například umožňuje začlenit do moderní designové koncepce vintage kousky a vytvořit jedinečný prostor s osobitým charakterem. Je ale třeba si uvědomit, že není možné bezmyšlenkovitě kombinovat vše, co je zrovna po ruce, protože i chaos má mít svůj řád. Základem vybavení v tomto originálním stylu je vsadit na několik málo výrazných kousků, které budou tvořit podstatu budoucího interiéru, a k nim přidat doplňky a dekorace, odrážející vkus a zájmy uživatele bytu. Designéři doporučují kombinovat i různé materiály, barvy a vzory tak, aby výsledný prostor působil harmonicky a vyváženě, a současně nabídl estetický komfort a dokonalou funkčnost.

Text: Magdaléna Jakubcová

Foto: archiv firem

Článek vyšel v časopise builder 9-10/2024

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..