Stavba

Úsporné bydlení v třípodlažní vile

Tereza Salte je úspěšná podnikatelka, známá influencerka, spisovatelka, a také maminka dvou synů. Ještě před tím ale stihla být i třikrát mistryní v gymnastice družstev, jednou u nás a dvakrát v Norsku, kam se odstěhovala za svým mužem Johnem Erikem. Poznali se právě díky sportu.

Skandinávie je jí velkou inspirací dodnes, využila ji mimo jiné třeba i při rekonstrukci nového třípodlažního domu na okraji Prahy. Tereza je sice rodilá Pražačka, stejně jako její muž ale vyrůstala v rodinném domě. Navzdory tomu původně uvažovali spíše o koupi bytu v dosahu centra hlavního města, posléze ovšem pochopili, že za stejné peníze – ne-li za méně – pořídí dům na okraji Prahy.

Na prohlídku jejich budoucího sídla vzal John Terezu v květnu 2019 vlastně tajně, ona totiž podle fotografií nemovitost nejprve zavrhla. Výhled, klid a kouzlo místa, kde se zastavili cestou z prohlídky jiné nemovitosti, jim oběma ale nakonec učarovaly natolik, že vilu z roku 1997 o obytné ploše 290 čtverečních metrů koupili. S vědomím, že bude nutné investovat do její rekonstrukce.

Ve jménu racionality

S přestavbou manželům pomáhali architekti Radka Valová a David Skořepa ze studia OOOOX, kteří asistovali už při koupi domu. Díky nim a známému stavaři sice manželé tušili, do čeho se pouštějí, přesto je však  první vyúčtování za elektřinu v řádu vysokých desítek tisíc korun více než překvapilo. V suterénu a v přízemí je totiž stále původní podlahové topení, v prvním patře radiátory, dům navíc není řádně zateplený. Největším žroutem energií se však ukázal vnitřní  vyhřívaný bazén s protiproudem.

„Takový nedoplatek už jsme nikdy mít nechtěli, proto jsme maximálně urychlili plány na výměnu starého elektrokotle za tepelné čerpadlo,“ říká Tereza Salte. „Dobré reference, mimo jiné i od Johnovy rodiny z Norska, jsme dostali na značku Daikin, takže když nás firma oslovila s nabídkou spolupráce, neváhali jsme. Kromě kompatibility se stávajícími rozvody v domě pro nás bylo důležité i to, aby zařízení nerušilo svým hlukem nás ani sousedy, a samozřejmě aby také nějak slušně vypadalo,“ vysvětluje.

Špička na trhu

Finální volba padla na vysokoteplotní tepelné čerpadlo vzduch-voda Daikin Altherma 3 H HT, jež boduje nejen nízkou úrovní hlučnosti: Jak venkovní, tak vnitřní jednotka tohoto zařízení totiž navíc získala za své funkce a design prestižní ocenění Red Dot Design Award.

„Odstávka a přechod ze starého zdroje tepla na nový běžně proběhne během jednoho dne, v tomto případě to ale bylo kvůli napojení na ohřev bazénu složitější, takže trvala celkem dva dny. Práce probíhaly pouze v technické místnosti a na terase, kam byla umístěna venkovní jednotka. Žádné další úpravy otopné soustavy nebyly třeba,“ vysvětluje expert firmy Vladimír Macháček. „V prvním roce provozu čerpadla při tehdejších cenách elektřiny činily roční úspory na energiích asi 100 000 Kč, vloni už to ale kvůli současnému růstu nákladů (6,44 Kč za kWh) bylo neuvěřitelných 265 000 Kč. Návratnost investice, původně spočítaná na čtyři roky, se tak ještě zkrátila,“ doplňuje.

Co je hotovo

Doposud bylo podle návrhu studia OOOOX zrekonstruováno přízemí se zádveřím, velkým obývacím pokojem a kuchyní. Tereza dlouho váhala, jestli umělý černý kámen a stěna s nátěrem tabulové barvy ve stejném odstínu budou do kuchyně to pravé, ale s výsledkem je nakonec velmi spokojená. Prosvětlený obývací pokoj se vstupem na balkon a nádherným výhledem těží i z jednoduchého tvarosloví, použití přírodních materiálů a pastelových tónů, jež jsou tak typické pro skandinávské interiéry: v tomto ohledu se Tereziny představy s náhledem architektů dokonale prolnuly.

Výrazným prvkem interiéru je pak krb se speciálními úložnými policemi na dřevo, jehož těleso je obloženo materiálem Technistone. Ve zrekonstruované části domu je navíc vybavení vymyšleno tak, aby bylo vždy možné jednoduše a rychle všechno uklidit do zabudovaných úložných prostorů. Vzdušnost obytné dispozice tak nenarušují žádné velké skříně nebo komody. 

Terasa bezpečná pro děti

„Postupně samozřejmě chceme zvelebit i nejbližší okolí domu a zahradu. Původně jsme uvažovali o dřevěné terase, ale vzhledem k velikosti 65 čtverečních metrů by její údržba byla opravdu náročná. Se dvěma malými dětmi jsme měli také strach z třísek, takže jsme se nakonec rozhodli pro dřevoplast od Twinsonu. Kromě jeho bezpečnosti jsme ocenili i rychlou montáž: byla kompletně hotová za dva dny,“ pochvaluje si Tereza.

Jde o terasový systém Majestic Massive Pro, přičemž materiál má na povrchu tenkou vrstvu PVC, takže sice velmi autenticky napodobuje přírodní dřevo, ale je zcela bezúdržbový. Kromě hygienického atestu určeného pro výrobu hraček disponuje i nosností až 1 400 kg/m2 , z níž pramení i jeho vysoká pevnost, má protipožární certifikaci BROOF (t1) a řadu dalších předností.

„V tomto případě jsme instalovali terasu v odstínu kouřově šedý dub, který je z naší nabídky nejsvětlejší, proto se pod slunečními paprsky nerozpaluje“, vysvětluje doplňuje Petr Klaban, technický a produktový manažer společnosti Deceuninck. „Při montáži jsme si museli poradit s různorodým podkladem: Spodní konstrukce terasy je tak zčásti umístěná na původní zvlněné betonové dlažbě a částečně i na úplně nezpevněném povrchu, který bylo třeba nejprve zajistit a zakrýt geotextilií, aby tudy neprorůstala tráva“, dodává.

Rekonstrukce vily

Rekonstrukce vily bude pokračovat v prvním patře, kde se v současnosti nachází ložnice, dětský pokoj, herna a pokoj pro hosty. Tereza s Johnem však při koupi domu mysleli i na budoucnost: Až to bude potřeba, lze dispozici aktuálně tvořenou dvanácti místnostmi včetně pěti koupelen snadno změnit a třeba v suterénu vytvořit oddělenou bytovou jednotku. Tereza mluví na malé syny česky, její manžel norsky, všichni pak mezi sebou komunikují anglicky. Děti se tak zcela přirozeně učí všechny tři jazyky najednou. Vzhledem k tomu, že v Norsku se Tereza naučila ničím se příliš nestresovat a věci řešit s klidem, ani tenhle babylon ji z míry vyvést nemůže.

Autor: redakce časopisu builder Jana Válková (4-5/2023)

Foto: daikin a deceuninck

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..